Ciasto kruche z masa czekoladową i plackiem kokosowym
Składniki:
Ciasto:1 kostka margaryny,
1 szklanka cukru,
2 szklanki maki,
5 żółtek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Placek kokosowy:
5 białek,
½ szklanka cukru,
200dag wiórek kokosowych,
15 dag orzechów włoskich drobno posiekanych.
Krem czekoladowy:
¾ l mleka,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 budyń czekoladowy (na ½ l mleka),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
10 dag czekolady,
3 żółtka,
1 kostka masła (lub Palmy).
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, cukier, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Upiec w temp. 180 st przez około 30 minut (na złoty kolor).Białka ubić na sztywno, ubijając dodawać cukier. Gdy będzie sztywne dodać orzechy, wiórki i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 200 st. przez ok. 15-20minut.
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka, budyń i obie mąki na jednolita masę i rozpuszczoną czekoladę. Wlać do gotującego się mleka.
Gdy masa ostygnie utrzeć masło i dodać po jednej łyżce masę czekoladową i ucierać na puch.
Na ciasto kruche położyć masę czekoladową i przykryć ciastem kokosowym.
Kategorie: ciasta, dla dzieci, Wielkanoc,