zdjecia rodzinne

Ciasto kruche z masa czekoladową i plackiem kokosowym


Składniki:

Ciasto:
1 kostka margaryny,
1 szklanka cukru,
2 szklanki maki,
5 żółtek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Placek kokosowy:
5 białek,
½ szklanka cukru,
200dag wiórek kokosowych,
15 dag orzechów włoskich drobno posiekanych.

Krem czekoladowy:
¾ l mleka,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 budyń czekoladowy (na ½ l mleka),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
10 dag czekolady,
3 żółtka,
1 kostka masła (lub Palmy).

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, cukier, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Upiec w temp. 180 st przez około 30 minut (na złoty kolor).

Białka ubić na sztywno, ubijając dodawać cukier. Gdy będzie sztywne dodać orzechy, wiórki i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 200 st. przez ok. 15-20minut.

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka, budyń i obie mąki na jednolita masę i rozpuszczoną czekoladę. Wlać do gotującego się mleka.
Gdy masa ostygnie utrzeć masło i dodać po jednej łyżce masę czekoladową i ucierać na puch.


Na ciasto kruche położyć masę czekoladową i przykryć ciastem kokosowym.



Kategorie: ciastadla dzieciWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Bitki - przepis Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Lazania z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zapiekanka śródziemnomorska

Bitki

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Lazania z mięsem

Kluski ziemniaczane

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem