zdjecia rodzinne

Sałatka z młodych buraczków


Składniki:

1 kg młodych buraczków,
1 pęczek szczypiorku,
8 łyżek oliwy z oliwek lub słonecznikowego,
sok z 2 cytryn (około 4 łyżek),
odrobina pieprzu,
sól do smaku,
3 ząbki czosnku,
1 płaska łyżka musztardy.

Wykonanie:

Buraczki umyć i ugotować osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić lub zetrzeć w cienkie plasterki. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Olej, sok z cytryny, musztardę, drobno pokrojone ząbki czosnku i odrobinkę soli razem wymieszać. Sosem polać buraczki i pozostawić na około pół godziny w chłodnym miejscu. Przed podaniem można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka taka może być przechowywana w lodówce i nie traci na smaku.


Kategorie: przekąskidla dziecisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety schabowe z cebulką

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Biała kiełbasa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasta krewetkowa do pieczywa