zdjecia rodzinne

Pączki inaczej (PTYSIOWE)


Składniki:

20 dag mąki,
4 jajka,
½ kostki masła (lub margaryny),
1 szklanka wody,
drobinka soli,
1 cukier waniliowy,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy, dodajemy odrobinkę soli i masło. Sypiemy mąkę stale mieszając drewnianą łyżką, aby się nie porobiły grudki. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Dodajemy po 1 całym jajku stale ucierając (lub miksując). Tłuszcz do smażenia rozgrzewamy w głębokim naczyniu. Ręce smarujemy olejem, nabieramy łyżką porcje ciasta i formujemy małe, okrągłe paczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy, osaczamy, a gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Można tez porcje ciasta nabierać łyżką maczaną w oleju i od razy wkładać do tłuszczu (bez formowania pączków).



Kategorie: mączneciastadla dzieciBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami