zdjecia rodzinne

Wiosenna sałatka z kalarepką i rzodkiewkami


Składniki:

1 pęczek rzodkiewek,
80 dag młodej kalarepki,
1 pęczek szczypiorku,
1 główka sałaty masłowej lub lodowej,
4 jajka,
40 dag marchewki,
25 dag jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
sok z jednej cytryny,
odrobina cukru,
sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i podzielić na ósemki. Kalarepki obrać, pokroić na małe kawałki. Rzodkiewki pokroić na plasterki lub na ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Młodą marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem, sola i pieprzem.
Na talerzach położyć porcje warzyw, cząstki jajek. Polać sosem jogurtowym i posypać posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Podawać z chrupiącym pieczywem.



Kategorie: wegetariańskieprzekąskisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Kotlety mielone z kaszą

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory