zdjecia rodzinne

Placuszki na ostro


Składniki:

2 jajka,
2 szklanki mleka,
1 szklanka wody,
szczypta soli i pieprzu,
15 dag żółtego, twardego sera,
15 dag szynki,
mąka,
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Do miseczki wlewamy wodę, mleko, wbijamy jajka i razem miksujemy. Dosypujemy tyle mąki, by ciasto było jak gęsta śmietana. Wsypujemy do ciasta drobno pokrojoną szynkę i starty żółty ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym tłuszczu tak długo, by były rumiane z obu stron i chrupiące.
Można podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.


Kategorie: mączneprzekąskidla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-04-13
Ciasto wyglada jak na nalesniki, ale po dołożeniu wszystkich dodatków i po upieczeniu ... no to juz bardziej chrupiące placki ziemniaczane.Proszę wypróbować. Warto.
Gość , 2010-04-13
No skoro taki wspaniały przepis to trzeba będzie wypróbować. Placuszki w konsystencji bardziej przypominają naleśniki czy może placki ziemniaczane?
Gość , 2010-04-12
Dziś zrobilam placuszki na obiad. Szybko i smacznie. Dzięki za wspaniały pomysł.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Chleb na drożdżach

Kurczak z ryżem