zdjecia rodzinne

Bakłażany zapiekane z mięsem mielonym


Składniki:

2 bakłażany
2 pomidory
2 cebule
½ kg mielonego mięsa (dowolnego)
kilka plastrów żółtego sera
1-2 łyżki pasty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć miąższ. Posolić (bakłażany i miąższ) i zostawić na około ½ godziny (pozbędziemy się gorzkiego posmaku).

Cebulę, wydrążony miąższ i pomidory (sparzone i obrane ze skórki) drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Odstawić. Podsmażyć mięso mielone i dodać warzywa oraz przyprawy. W razie potrzeby podlać oliwy lub wody. Dusić kilka minut.

Farszem napełnić przepołowione bakłażany. Zapiekać pod przykryciem w temp 180st C aż bakłażany będą miękkie. W moim piekarniku jest to 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyłożyć na wierzch bakłażanów plastry sera.

Podawać z ryżem i zielona sałatą.

Kategorie: zapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


FfXnAPmvAaVrrGkKGm , 2018-12-21
elfOJ1 Very polite guide and superb articles, very miniature as well we need.
eliza , 2010-11-20
pychotka!!!
Herubinek , 2010-04-11
Bardzo fajny przepis. Ja w taki sposób nadziewam cukinię. Polecam!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Bitki - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Chleb na drożdżach

Bitki

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem