zdjecia rodzinne

Kurczak w sosie cytrynowym


Składniki:

1 kurczak (ok.1,5 kg),
sok z 2 cytryn,
kilka łyżek oliwy (lub oleju),
200ml rosołu drobiowego,
5 łyżek gęstej śmietany,
2 gałązki tymianku,
kilka gałązek natki pietruszki,
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka dobrze umyć, osuszyć i podzielić na 8 kawałków. Każdy kawałek posolić, oprószyć pieprzem i skropić dokładnie sokiem z cytryn. Zostawić na godzinę kawałki kurczaka w takiej cytrynowej marynacie.
Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć dokładnie każdy kawałek. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i pozostałą marynata. Dodać 2 gałązki tymianku i dusić do miękkości około 40 minut. Kawałki kurczaka wyjąć na półmisek (zabezpieczyć aby nie ostygły).
Wyjąć z sosu tymianek. Dołożyć śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować, aby powstał zawiesisty sos. Polać nim kawałki kurczaka, posypać drobniutko posiekaną natką z pietruszki..
Podawać z ryżem gotowanym na sypko.

Rada: aby śmietana nie zważyła się należy do kubka ze śmietaną wlać kilka łyżek wywaru, wymieszać razem i przelać do sosu. Zagotować.


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Lazania z mięsem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Lazania z mięsem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Pasztet z indyka