zdjecia rodzinne

Kurczak w sosie cytrynowym


Składniki:

1 kurczak (ok.1,5 kg),
sok z 2 cytryn,
kilka łyżek oliwy (lub oleju),
200ml rosołu drobiowego,
5 łyżek gęstej śmietany,
2 gałązki tymianku,
kilka gałązek natki pietruszki,
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka dobrze umyć, osuszyć i podzielić na 8 kawałków. Każdy kawałek posolić, oprószyć pieprzem i skropić dokładnie sokiem z cytryn. Zostawić na godzinę kawałki kurczaka w takiej cytrynowej marynacie.
Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć dokładnie każdy kawałek. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i pozostałą marynata. Dodać 2 gałązki tymianku i dusić do miękkości około 40 minut. Kawałki kurczaka wyjąć na półmisek (zabezpieczyć aby nie ostygły).
Wyjąć z sosu tymianek. Dołożyć śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować, aby powstał zawiesisty sos. Polać nim kawałki kurczaka, posypać drobniutko posiekaną natką z pietruszki..
Podawać z ryżem gotowanym na sypko.

Rada: aby śmietana nie zważyła się należy do kubka ze śmietaną wlać kilka łyżek wywaru, wymieszać razem i przelać do sosu. Zagotować.


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Pieczywo czosnkowe