zdjecia rodzinne

Kurczak w sosie cytrynowym


Składniki:

1 kurczak (ok.1,5 kg),
sok z 2 cytryn,
kilka łyżek oliwy (lub oleju),
200ml rosołu drobiowego,
5 łyżek gęstej śmietany,
2 gałązki tymianku,
kilka gałązek natki pietruszki,
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka dobrze umyć, osuszyć i podzielić na 8 kawałków. Każdy kawałek posolić, oprószyć pieprzem i skropić dokładnie sokiem z cytryn. Zostawić na godzinę kawałki kurczaka w takiej cytrynowej marynacie.
Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć dokładnie każdy kawałek. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i pozostałą marynata. Dodać 2 gałązki tymianku i dusić do miękkości około 40 minut. Kawałki kurczaka wyjąć na półmisek (zabezpieczyć aby nie ostygły).
Wyjąć z sosu tymianek. Dołożyć śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować, aby powstał zawiesisty sos. Polać nim kawałki kurczaka, posypać drobniutko posiekaną natką z pietruszki..
Podawać z ryżem gotowanym na sypko.

Rada: aby śmietana nie zważyła się należy do kubka ze śmietaną wlać kilka łyżek wywaru, wymieszać razem i przelać do sosu. Zagotować.


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta z grochem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta z grochem

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką