zdjecia rodzinne

Filet dorsza w płaszczyku jajeczno – serowym


Składniki:

4 filety z dorsza,
2 jajka,
2 łyżki gęstej śmietany,
3 łyżki startego parmezanu (lub innego żółtego sera),
mąka do obtoczenia,
sól i pieprz,
kilka łyżek oliwy,
1 łyżka masła.

Wykonanie:

Filet z ryby umyć (można podzielić na mniejsze kawałki), natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Roztrzepać jajka ze śmietaną i startym serem, obtoczyć w tym dokładnie filety z ryb.
Rozgrzać oliwę z masłem na patelni i na średnim ogniu smażyć filety po 4 minuty z każdej strony. Usmażone filety z ryb podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Wspaniale smakują też ze sosem pomidorowym.



Kategorie: rybyprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-11-23
jesc rybe to samo zdrowie a nalepsza to z ryb wegorz
Gość , 2010-11-23
jest ok
Mirka , 2010-04-16
Dziś zrobiłam filety wg tego przepisu. Nie był to dorsz, ale morszczuk. Wspaniałe danie. Polecam wszystkim.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kurczak z ryżem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku