zdjecia rodzinne

Zupa – krem z warzyw


Składniki:

50 dag (około)warzyw: 2 marchwie, 1 pietruszka, ½ selera, biała część pora, kawałki brokuła lub kalafiora(do wybory),
1 ziemniak,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
1 litr bulionu.

Do zabielenia:
200ml śmietanki lub łyżka masła,
posiekana natka pietruszki do posypania zupy – kremu.

Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić na spore kawałki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Oliwę rozgrzać i podsmażyć na nim warzywa. Zalać połową bulionu, osolić, popieprzyć i zagotować. Przykryć i na umiarkowanym ogniu gotować warzywa do miękkości około 20 minut.
Warzywa dokładnie zmiksować. Do przetartych warzyw dolać resztę bulionu (by miała odpowiednia konsystencję) i znów doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zabielić śmietaną lub masłem i posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki.


Kategorie: zupywegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Lazania z mięsem

Pasztet z indyka

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)