zdjecia rodzinne

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami


Składniki:

1 kurczak,
porcja włoszczyzny,
2 cebule,
3 łyżki masła lub oleju,
sok z jednej cytryny,
8 dużych ziemniaków,
1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego,
4 (kwaśne) zielone jabłka,
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umyć, włoszczyznę obrać i umyć.
Zalać kurczaka i warzywa zimną wodą, wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować około ½ godziny (od zagotowania) na bardzo małym ogniu. Odcedzić (bulion będzie jeszcze potrzebny w dalszej części).
Przygotować farsz:
smażyć w maśle lub oleju posiekaną drobno cebulkę, dodać starte zielone (niedojrzałe) jabłka, mieszając dolewać sok cytrynowy. Napełnić farszem kurczaka. Po nadzianiu zszyć nitką lub gęsto spiąć wykałaczkami. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i ułożyć dookoła pokrojone w grube plastry ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki posolić i posypać pieprzem do smaku. Dolać tyle bulionu do naczynia, by 1/3 kurczaka została pokryta. Piec w kuchence na umiarkowanym ogniu, obracają kurczaka od czasu do czasu i polewać go sosem z naczynia.



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kluski ziemniaczane

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach