zdjecia rodzinne

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami


Składniki:

1 kurczak,
porcja włoszczyzny,
2 cebule,
3 łyżki masła lub oleju,
sok z jednej cytryny,
8 dużych ziemniaków,
1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego,
4 (kwaśne) zielone jabłka,
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umyć, włoszczyznę obrać i umyć.
Zalać kurczaka i warzywa zimną wodą, wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować około ½ godziny (od zagotowania) na bardzo małym ogniu. Odcedzić (bulion będzie jeszcze potrzebny w dalszej części).
Przygotować farsz:
smażyć w maśle lub oleju posiekaną drobno cebulkę, dodać starte zielone (niedojrzałe) jabłka, mieszając dolewać sok cytrynowy. Napełnić farszem kurczaka. Po nadzianiu zszyć nitką lub gęsto spiąć wykałaczkami. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i ułożyć dookoła pokrojone w grube plastry ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki posolić i posypać pieprzem do smaku. Dolać tyle bulionu do naczynia, by 1/3 kurczaka została pokryta. Piec w kuchence na umiarkowanym ogniu, obracają kurczaka od czasu do czasu i polewać go sosem z naczynia.



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta z grochem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Kapusta z grochem

Kurczak z ryżem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory