zdjecia rodzinne

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami


Składniki:

1 kurczak,
porcja włoszczyzny,
2 cebule,
3 łyżki masła lub oleju,
sok z jednej cytryny,
8 dużych ziemniaków,
1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego,
4 (kwaśne) zielone jabłka,
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umyć, włoszczyznę obrać i umyć.
Zalać kurczaka i warzywa zimną wodą, wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować około ½ godziny (od zagotowania) na bardzo małym ogniu. Odcedzić (bulion będzie jeszcze potrzebny w dalszej części).
Przygotować farsz:
smażyć w maśle lub oleju posiekaną drobno cebulkę, dodać starte zielone (niedojrzałe) jabłka, mieszając dolewać sok cytrynowy. Napełnić farszem kurczaka. Po nadzianiu zszyć nitką lub gęsto spiąć wykałaczkami. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i ułożyć dookoła pokrojone w grube plastry ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki posolić i posypać pieprzem do smaku. Dolać tyle bulionu do naczynia, by 1/3 kurczaka została pokryta. Piec w kuchence na umiarkowanym ogniu, obracają kurczaka od czasu do czasu i polewać go sosem z naczynia.



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Śledzie w oleju

Zupa fasolowa z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety mielone z kaszą

Chleb na drożdżach