zdjecia rodzinne

Skrzydełka w sosie śmietankowo - koperkowym


Składniki:

10 skrzydełek,
ziołowa przyprawa do drobiu,
kostka rosołowa,
kubeczek słodkiej śmietany,
1 duża cebula,
3 duże ząbki czosnku,
pęczek koperku,
1 łyżka mąki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól, pieprz,
czerwona papryka,
olej (lub masło) do smażenia

Wykonanie:

Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć ostre końcówki i osączyć. Następnie obsypać przyprawami - solą, pieprzem, papryką i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić skrzydełka w chłodne miejsce na około 1 godzinę. W ½ szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Po 1 godzinie, na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć skrzydełka (na dużej patelni) na złoty kolor. Kiedy kolor zostanie osiągnięty zalać skrzydełka rozpuszczonym bulionem. Na drugiej patelni należy zeszklić cebulkę. Zmniejszyć gaz pod skrzydełkami. Zeszkloną cebulę wrzucić do skrzydełek. Dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Dusić skrzydełka pod przykryciem około 20 minut. W śmietanie rozprowadzić łyżkę mąki i dodać posiekany drobniutko koperek. Kiedy skrzydełka będą miękkie zalać je śmietaną z mąką i koperkiem. Jeszcze przez chwilę dusić pod przykryciem, ale na bardzo małym ogniu. Podać z ryżem ugotowanym na sypko..

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasztet z indyka - przepis Chleb na drożdżach - przepis Lazania z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Śledzie w oleju

Biała kiełbasa

Pasztet z indyka

Chleb na drożdżach

Lazania z mięsem

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasta krewetkowa do pieczywa