zdjecia rodzinne

Skrzydełka w sosie śmietankowo - koperkowym


Składniki:

10 skrzydełek,
ziołowa przyprawa do drobiu,
kostka rosołowa,
kubeczek słodkiej śmietany,
1 duża cebula,
3 duże ząbki czosnku,
pęczek koperku,
1 łyżka mąki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól, pieprz,
czerwona papryka,
olej (lub masło) do smażenia

Wykonanie:

Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć ostre końcówki i osączyć. Następnie obsypać przyprawami - solą, pieprzem, papryką i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić skrzydełka w chłodne miejsce na około 1 godzinę. W ½ szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Po 1 godzinie, na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć skrzydełka (na dużej patelni) na złoty kolor. Kiedy kolor zostanie osiągnięty zalać skrzydełka rozpuszczonym bulionem. Na drugiej patelni należy zeszklić cebulkę. Zmniejszyć gaz pod skrzydełkami. Zeszkloną cebulę wrzucić do skrzydełek. Dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Dusić skrzydełka pod przykryciem około 20 minut. W śmietanie rozprowadzić łyżkę mąki i dodać posiekany drobniutko koperek. Kiedy skrzydełka będą miękkie zalać je śmietaną z mąką i koperkiem. Jeszcze przez chwilę dusić pod przykryciem, ale na bardzo małym ogniu. Podać z ryżem ugotowanym na sypko..

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Lazania z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Kurczak z ryżem

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowa z mięsem

Lazania z mięsem

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy