zdjecia rodzinne

Zapiekanka z ziemniaków


Składniki:

75 dag ziemniaków
2 duże cebule
3 serdelki
4 łyżki masła
¼ szklanki mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany
mielony pieprz
sól
łyżka bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry, a następnie w cienkie paski. Cebulę drobno posiekać. Połową ziemniaków przełożyć do grubo wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać je cebulą i pieprzem, obłożyć plastrami serdelek i przykryć resztą ziemniaków.

Całość zalać śmietaną dokładnie wymieszaną z mlekiem, solą i pieprzem, posypać bułką tartą i wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około godziny. Przed podaniem posypać natką.



Kategorie: zapiekankiprzekąskidla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Śledzie w oleju - przepis Bitki - przepis Lazania z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Chleb na drożdżach

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Śledzie w oleju

Bitki

Lazania z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami