zdjecia rodzinne

Krupnik jęczmienny.


Składniki:

2/3 woreczka kaszy jęczmiennej,
20 dag surowego boczku,
włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, biała część pora),
5 ziemniaków,
natka pietruszki,
sól,
majeranek.

Wykonanie:

Pokrojony drobniutko boczek zalać w garnku gotującą wodą, dodać
kaszę i poszatkowane (lub pokrojone w drobną kostkę) warzywa. Gotować na małym ogniu (około 20 minut).
Gdy kasza będzie miękka, wrzucić pokrojone w kostkę
ziemniaki, posolić, dodać łyżeczkę majeranku i gotować jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-04-20
Bardzo smaczny krupnik. Zamiast boczku użyłam 2 kotlety z karkówki.