zdjecia rodzinne

Chłodnik z porów


Składniki:

25 dag porów (tylko białe części)
2 duże ziemniaki (ok 25 dag)
1 jabłko (20 dag)
3/4 szklanki jogurtu
1 łyżka masła
3 łyżeczki szczypiorku
pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Pory, ziemniaki i jabłko obrać i pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pory, jabłko i ziemniaki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
Następnie wlać 1l gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Ostudzić i zmiksować, albo
przetrzeć przez sitko.
Taka zupkę wymieszać z jogurtem. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami.


Kategorie: zupywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka