www.zapetytem.plKrokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto (wychodzi ok 10-12 naleśników):
2 jajka
ok 1l mleka
3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Nadzienie:
1/2kg kiszonej kapusty
2 garście suszonych grzybów
1 duża cebula
przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy i co tylko nam w ręce wpadnie :-)
ewentualnie bulion grzybowy
1 jajko
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zmiksować tak aby zniknęły wszystkie grudki. Ostawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki sprawdzić czy konsystencja ciasta jest ok. Jeśli zbytnio zgęstniało to dolać mleka lub gazowanej wody mineralnej.
Nadzienie:
Grzyby wypłukać (nawet kilka razy aż wypłuczemy cały piasek) i ugotować do miękkości. Można dodać kostkę bulionu grzybowego. Ugotować kapustę. Do wody można wrzucić dwa listki laurowe.
Grzyby i kapustę odsączyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę a następnie grzyby i kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażone naleśniki faszerować przygotowanym nadzieniem, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Kategorie:
mączne,
wegetariańskie,
przekąski,
Przepis pochodzi ze strony:
www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=580