www.zapetytem.pl

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)


ela2010-04-27 Komentarze (11) 15-30 min    łatwy     Porcji: 0

Składniki:

1 główka kapusty świeżej (wiosennej)
2 cebule
1/3 szklanki oleju
1 łyżka mąki
pęczek koperku lub natki pietruszki
2-3 łyżki octu (lub sok z jednej dużej cytryny)
2-3 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Kapustę poszatkować lub drobno pokroić. Ugotować kapustę z 1 cebulą (podlać trochę gotowanej wody) na silnym ogniu bez przykrycia. W trakcie gotowania lekko uciskać kapustę łyżką. Gdy kapusta zmięknie, należy odlać wodę.
Drugą cebulę pokrajać, zrumienić z tłuszczem na jasny kolor i wlać do kapusty. Dolać resztę oleju. Chwilę gotować.
Połączyć posiekany koperek lub natkę z kapustą, posolić, dodać octu (lub soku z cytryny) i cukru do smaku.
Kapustę posypać mąką i mieszając zagotować. Przygotowana i doprawiona kapusta powinna mieć słodko-kwaśny smak.


Kategorie: wegetariańskieprzekąski

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=584