zdjecia rodzinne

Grillowanie udka w imbirze.


Składniki:

4 udka kurczaka,
kawałek świeżego imbiru (jedno niewielkie kłącze),
sok z 1 cytryny,
3 ząbki czosnku,
łyżeczkę słodkiej papryki,
łyżkę miodu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz, sól.

Wykonanie:

Oczyszczony i obrany imbir zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać sok z cytryny, roztarty czosnek, miód, oliwę, paprykę, sól i pieprz.
Przygotowane udka posmarować marynatą ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na dwie godziny. Można też marynować całą noc, mięso będzie bardziej aromatyczne.
Udka układamy na grillu i pieczemy aż będą miękkie, co jakiś czas przekładając na drugą stronę.
Podajey z surówką lub pomidorem i ogórkirm.

Kategorie: mięsaprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-05-28
Grillowalismy na działce. Udka zrobiły ,,furorę".
Gość , 2010-05-06
Nie było pogody na grillowanie, więc tak przygotowane udka upiekłam w piekarniku. Taką wersję bardzo polecam.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Kurczak z ryżem

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe