zdjecia rodzinne

Kotleciki z grilla.


Składniki:

50 dag piersi z kurczaka,
2 żółtka,
½ czerwonej papryki,
3 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
2 łyżki świeżej kolendry,
2 nieduże cebule,
1 dag świeżego imbiru,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Mięso mielimy w maszynce. Mieszamy je z żółtkami solą i pieprzem. Kroimy drobno cebulę i paprykę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy cebulę, czosnek, imbir i paprykę.
Po 3 minutach ciągłego mieszania odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
Liście kolendry siekamy i dodajemy do mielonego mięsa.
Następnie dodajemy podsmażone warzywa, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki na ok. ½ godziny.
Lepimy kotleciki, smarujemy olejem sezamowym i grillujemy je 5-7 minut, od czasu do czasu odwracając.
Podajemy z sosem chili, ketchupem lub sosem sojowym


Kategorie: mięsaprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-06-10
Grilowalismy w weekend. Kotleciki zrobiły wspaniale wrażenie na gościach. Pyszne!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kurczak z ryżem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami