zdjecia rodzinne

Kotleciki z grilla.


Składniki:

50 dag piersi z kurczaka,
2 żółtka,
½ czerwonej papryki,
3 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
2 łyżki świeżej kolendry,
2 nieduże cebule,
1 dag świeżego imbiru,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Mięso mielimy w maszynce. Mieszamy je z żółtkami solą i pieprzem. Kroimy drobno cebulę i paprykę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy cebulę, czosnek, imbir i paprykę.
Po 3 minutach ciągłego mieszania odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
Liście kolendry siekamy i dodajemy do mielonego mięsa.
Następnie dodajemy podsmażone warzywa, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki na ok. ½ godziny.
Lepimy kotleciki, smarujemy olejem sezamowym i grillujemy je 5-7 minut, od czasu do czasu odwracając.
Podajemy z sosem chili, ketchupem lub sosem sojowym


Kategorie: mięsaprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-06-10
Grilowalismy w weekend. Kotleciki zrobiły wspaniale wrażenie na gościach. Pyszne!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Chleb na drożdżach

Pasta krewetkowa do pieczywa