zdjecia rodzinne

Łopatka mielona zapiekana w kapuście pekińskiej


Składniki:

1 kg łopatki bez kości
cebulki perłowe w łagodnej zalewie (około 30 dag)
liście kapusty pekińskiej
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
pół szklanki Bulionu warzywnego w płynie (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu kostki)
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
pieprz
sól

Wykonanie:

Mięso zmiel, a liście kapusty opłucz i porwij palcami na mniejsze kawałki. Cebulki osącz z zalewy. Mięso, jajko, tartą bułkę, cebulki, sok z cytryny, koperek, oliwę, cukier i dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.

Żaroodporne naczynie wyłóż połową kapusty, umieść na niej masę mięsną, wyrównaj powierzchnię i przykryj pozostałą kapustą. Następnie wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Wtedy naczynie przykryj i na 70 minut wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C.

Odlać powstały sos do garnuszka, wymieszaj ze śmietaną i pogotuj na małym ogniu do zgęstnienia, po czym przypraw do smaku. Polej potrawę i zagotuj.



Kategorie: mięsazapiekankiprzekąskidla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-05-07
Łopatkę zastapilam karkówką. Pyszne!!!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa