zdjecia rodzinne

Łopatka mielona zapiekana w kapuście pekińskiej


Składniki:

1 kg łopatki bez kości
cebulki perłowe w łagodnej zalewie (około 30 dag)
liście kapusty pekińskiej
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
pół szklanki Bulionu warzywnego w płynie (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu kostki)
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
pieprz
sól

Wykonanie:

Mięso zmiel, a liście kapusty opłucz i porwij palcami na mniejsze kawałki. Cebulki osącz z zalewy. Mięso, jajko, tartą bułkę, cebulki, sok z cytryny, koperek, oliwę, cukier i dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.

Żaroodporne naczynie wyłóż połową kapusty, umieść na niej masę mięsną, wyrównaj powierzchnię i przykryj pozostałą kapustą. Następnie wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Wtedy naczynie przykryj i na 70 minut wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C.

Odlać powstały sos do garnuszka, wymieszaj ze śmietaną i pogotuj na małym ogniu do zgęstnienia, po czym przypraw do smaku. Polej potrawę i zagotuj.



Kategorie: mięsazapiekankiprzekąskidla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-05-07
Łopatkę zastapilam karkówką. Pyszne!!!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Kurczak z ryżem

Kapusta z grochem

Bitki