zdjecia rodzinne

Chłodnik z zielonych ogórków


Składniki:

5 ogórków długich,
500 g naturalnego jogurtu,
4-5 orzechy włoskie,
3-4 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
świeży koperek,
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy je rozmieszanym jogurtem z odrobiną wody. Dodajemy obrane i zmiażdżone orzechy i czosnek (można do nich dodać łyżeczkę octu winnego). Na koniec dodajemy olej, łyżkę posiekanego koperku oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie podajemy schłodzone. Jest ono świetnym chłodnikiem w upalne letnie dni.


Kategorie: zupywegetariańskieprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-06-10
Ja to wszystko przed podaniem zmiksowałam. Pyszności.
Gość , 2010-05-28
Korzystamy z tego przepisu, bo teraz ogóreczki są wspaniałe i nie maja dużo soku (wody).
Gość , 2010-05-28
Ocet zastąpiłam sokiem z cytryny. Pyszny nawet w niezbyt upalne dni.