zdjecia rodzinne

Chłodnik z zielonych ogórków


Składniki:

5 ogórków długich,
500 g naturalnego jogurtu,
4-5 orzechy włoskie,
3-4 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
świeży koperek,
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy je rozmieszanym jogurtem z odrobiną wody. Dodajemy obrane i zmiażdżone orzechy i czosnek (można do nich dodać łyżeczkę octu winnego). Na koniec dodajemy olej, łyżkę posiekanego koperku oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie podajemy schłodzone. Jest ono świetnym chłodnikiem w upalne letnie dni.


Kategorie: zupywegetariańskieprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-06-10
Ja to wszystko przed podaniem zmiksowałam. Pyszności.
Gość , 2010-05-28
Korzystamy z tego przepisu, bo teraz ogóreczki są wspaniałe i nie maja dużo soku (wody).
Gość , 2010-05-28
Ocet zastąpiłam sokiem z cytryny. Pyszny nawet w niezbyt upalne dni.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowa z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Lazania z mięsem