zdjecia rodzinne

Zrazy wołowe zawijane


Składniki:

70 dkg wołowiny bez kości (ligawy),
5 dkg tłuszczu
15 dkg chudego boczku,
10 dkg kiszonych ogórków,
10 dkg marchwi,
10 dkg pietruszki (korzeń),
10 dkg cebuli,
1/8 l śmietany,
sól, pieprz,
musztarda.

Wykonanie:

Mięso pokroić na szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cieniutkie płaty, każdy z nich posmarować cienko musztardą i posypać posiekaną cebulą. Boczek, marchew, pietruszkę, ogórki pokroić w słupki, oprószyć pieprzem, ułożyć na płatach mięsa i ciasno zawinąć, spinając drewnianymi szpilkami. Oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, po czym przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i 1/8 l wody. Dusić powoli do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, oprószyć sos resztą mąki,
dodać pieprz, zagotować, dodać śmietanę. Zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem.
Podawać z kaszą jęczmienną lub ziemniakami i surówką


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2011-11-05
A ja nie smaruję musztardą. Dla mojej rodziny wystarczy ogórek. Jest i tak wspaniały obiadek.
Y. , 2011-11-03
www.poland.gov.pl/Kuchnia,polska,141.html zadziwiające, te same przepisy...Kto kradnie?
Gość , 2010-06-20
Zamieniłam mięso wolowe schabem bez kości i są wspaniałe. Polecam, bo krócej sę przygotowuje( smaży).
Gość , 2010-05-28
Bardzo smaczne danie. Wprawdzie zaryzykowałam i pominęłam pietruszke, ale bylo pyszne.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Krokiety z kapustą i grzybami