www.zapetytem.pl

Ciasto biszkoptowe z jabłkami (lub gruszkami).


zuzanna2010-05-13 Komentarze (30) 45-60 min    bardzo łatwy     Porcji: 0

Składniki:

6 twardych, kwaśnych jabłek,
sok z 1 cytryny,
6 jajek,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy

Wykonanie:

Umyć jabłka i obrać ze skórki. Pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem
z cytryny, by jabłka nie ściemniały.
Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i proszkiem do pieczenia. Tortownicę posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na białą, puszystą masę. Dodać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie i dokładnie tak, by wszystkie składniki się połączyły w jednolitą masę.
Ułożyć w tortownicy jabłka, zalać ciastem biszkoptowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do
190 stopni na około 30-40 minut.
Podawać biszkopt posypany cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Rada: jabłka mogą być zastąpione twardymi gruszkami.


Kategorie: ciastadla dzieci

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=603