zdjecia rodzinne

Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami


Składniki:

250g sera białego na sernik
250g masła lub margaryny
250g przesianej mąki pszennej
ok pół kg jabłek (2-3 sztuki)
cukier puder i cynamon (ew. cukier waniliowy) do posypania

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem a następnie dodać ser. Zagnieć ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w 16ki albo i drobniej w zależności od ich wielkości.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Szklanką wykroić krążki, na każdym położyć kawałek jabłka. Ciastka składamy na pół, tak aby grubsza część kawałka jabłka była widoczna. Pieczemy 20 minut w temp. 200°C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub z cukrem waniliowym.

Ciastka są pyszne. Gorąco polecam.
Czasami zamiast jabłek wykorzystuję brzoskwinie (świeże).

Kategorie: mącznewegetariańskieciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


OCCUGkGfjQbFWaPlcd , 2018-12-21
g7pPrV I think this is a real great blog article.Really thank you! Really Great.
Gość , 2010-07-02
Pyszności!
Gość , 2010-05-30
Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami Skorzystałam z przepisu. Ciastka są rzeczywiście pyszne i mało pracochłonne.
Gość , 2010-05-27
Ciasteczka CUDOWNE!!! Polecam wypróbować.Warto.
Gość , 2010-05-18
Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami Zrobiłam ciastka wg tego przepisu. Są pyszne. Zostały zjedzone natychmiast (nawet przez tych, którzy nie lubią sera).


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Bitki

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami