zdjecia rodzinne

Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami


Składniki:

250g sera białego na sernik
250g masła lub margaryny
250g przesianej mąki pszennej
ok pół kg jabłek (2-3 sztuki)
cukier puder i cynamon (ew. cukier waniliowy) do posypania

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem a następnie dodać ser. Zagnieć ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w 16ki albo i drobniej w zależności od ich wielkości.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Szklanką wykroić krążki, na każdym położyć kawałek jabłka. Ciastka składamy na pół, tak aby grubsza część kawałka jabłka była widoczna. Pieczemy 20 minut w temp. 200°C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub z cukrem waniliowym.

Ciastka są pyszne. Gorąco polecam.
Czasami zamiast jabłek wykorzystuję brzoskwinie (świeże).

Kategorie: mącznewegetariańskieciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-07-02
Pyszności!
Gość , 2010-05-30
Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami Skorzystałam z przepisu. Ciastka są rzeczywiście pyszne i mało pracochłonne.
Gość , 2010-05-27
Ciasteczka CUDOWNE!!! Polecam wypróbować.Warto.
Gość , 2010-05-18
Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami Zrobiłam ciastka wg tego przepisu. Są pyszne. Zostały zjedzone natychmiast (nawet przez tych, którzy nie lubią sera).


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Kurczak z ryżem

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory