zdjecia rodzinne

Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami


Składniki:

250g sera białego na sernik
250g masła lub margaryny
250g przesianej mąki pszennej
ok pół kg jabłek (2-3 sztuki)
cukier puder i cynamon (ew. cukier waniliowy) do posypania

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem a następnie dodać ser. Zagnieć ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w 16ki albo i drobniej w zależności od ich wielkości.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Szklanką wykroić krążki, na każdym położyć kawałek jabłka. Ciastka składamy na pół, tak aby grubsza część kawałka jabłka była widoczna. Pieczemy 20 minut w temp. 200°C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub z cukrem waniliowym.

Ciastka są pyszne. Gorąco polecam.
Czasami zamiast jabłek wykorzystuję brzoskwinie (świeże).

Kategorie: mącznewegetariańskieciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-07-02
Pyszności!
Gość , 2010-05-30
Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami Skorzystałam z przepisu. Ciastka są rzeczywiście pyszne i mało pracochłonne.
Gość , 2010-05-27
Ciasteczka CUDOWNE!!! Polecam wypróbować.Warto.
Gość , 2010-05-18
Ciastka "półfrancuskie" z jabłkami Zrobiłam ciastka wg tego przepisu. Są pyszne. Zostały zjedzone natychmiast (nawet przez tych, którzy nie lubią sera).