zdjecia rodzinne

Uniwersalne ciasto na pierogi


Składniki:

Ciasto: 35 dkg mąki, 1 jajo, sól, ok. 1/8 l wody

Dowolne nadzienie:
owoce,
zmielony ser biały wymieszany z jajkiem i odrobiną soli,

nadzienie do pierogów ruskich,

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy ok. 5 cm (szklanka). Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Na wrzącą osoloną wodę nakładać partiami pierogi, zamieszać, przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową. Wykładać na półmisek i polać tłuszczem.


Kategorie: mącznewegetariańskieprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-06-21
Ciasto doskonałe. Pierogi udały mi się pierwszy raz.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Kotlety mielone z kaszą