zdjecia rodzinne

Uniwersalne ciasto na pierogi


Składniki:

Ciasto: 35 dkg mąki, 1 jajo, sól, ok. 1/8 l wody

Dowolne nadzienie:
owoce,
zmielony ser biały wymieszany z jajkiem i odrobiną soli,

nadzienie do pierogów ruskich,

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy ok. 5 cm (szklanka). Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Na wrzącą osoloną wodę nakładać partiami pierogi, zamieszać, przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową. Wykładać na półmisek i polać tłuszczem.


Kategorie: mącznewegetariańskieprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-06-21
Ciasto doskonałe. Pierogi udały mi się pierwszy raz.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pieczywo czosnkowe

Bitki

Zupa fasolowo-buraczkowa babci