zdjecia rodzinne

Piegusek błyskawiczny


Składniki:

1,5 szklanki mąki
1szklanka cukru
1 kostka masła
5 jajek
1 szklanka maku
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat migdałowy
szczypta soli
łyżka masła do wysmarowania formy
łyżka tartej bułki do wysypania formy

Wykonanie:

Masło z cukrem i żółtkami ucieram mikserem na pulchną i jednolitą masę.
Mąkę mieszam dokładnie z makiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli .
Białka jajek ubijam na pianę, pod koniec ubijania dodaję 2 łyżki cukru.
Do utartego masła dodaję wymieszaną mąką z makiem i proszkiem do pieczenia oraz aromat migdałowy. Wszystko dokładnie mieszam.
Dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam.
Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułkę.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.



Kategorie: ciastadeserydla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2014-11-28
Ja takiego pieguska przekładam powidłami. Pycha. A na dodatek ciasto nie wymaga zbyt dużo pracy.
Gość , 2014-06-26
Piegusek jest pyszny. Sama często go piekę. Poprzedni komentarz jest niesprawiedliwy. Jeśli nie przepada się za makiem, to są inne ciasta. Piegusek jest lepszy gdy potrzyma się go w lodówce. Sam w sobie jest dość suchym ciastem, dlatego lubię przełożyć go masą zrobioną na maśle i obficie polać polewą czekoladową, wtedy jest pyszny:)
anonim , 2014-01-29
ochyda


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem