Sos jarzynowy z makaronem
Składniki:
250g makaronu (najlepiej świderki),1/2 małego brokuła,
1/2 kalafiora,
ok. 1/2 kg pieczarek,
2 marchewki,
1 cebula,
sól, pieprz do smaku,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1/2 małego pojemnika śmietany,
kilka łyżek oleju,
1 kostka rosołowa.
Wykonanie:
Warzywa umyć, podzielić na cząstki, marchewkę pokroić w talarki. Warzywa gotować w małej ilości wody z przyprawami i kostką rosołową.Cebulkę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dołożyc do niej drobno posiekane pieczarki i razem dusić. Przełożyc do ugotowanych warzyw, dołożyć śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować w/g przepisu przełożyc na talerz i polać sosem warzywnym.
Kategorie: wegetariańskie, dla dzieci, sosy i pasty,