zdjecia rodzinne

Lazania ze szpinakiem i ricottą


Składniki:

opakowanie płatów "makaronu" lasagne
900g mrożonego szpinaku
250g sera ricotta
2 jajka

200g startego sera żółtego

250g pomidorów w puszce
250g gęstego soku pomidorowego

sól, pieprz i ewentualnie czosnek i ulubione zioła do smaku

Moje naczynie żaroodporne jest o wymiarach: 20cm x 30cm

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i ewentualnie odlać nadmiar soku/wody. Jeśli szpinak jest dobrej jakości to nie będzie takiej potrzeby. Do szpinaku dołożyć ser ricotta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi czosnkiem (w proszku lub świeżym przeciśniętym przez praskę). Na koniec dodajemy dwa jajka i wszystko dokładnie mieszamy.

Pomidory z puszki kroimy na małe kawałeczki (lub miksujemy) i mieszamy z sokiem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ja kupiłam pomidory z bazylią więc nie było już potrzeby doprawiania.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą soku pomidorowego. Następnie naczynie wykładamy płatami "makaronu" lazania, 1/3 szpinaku, 1/3 sosu pomidorowego i 1/3 startego sera. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Można też całość żółtego sera zostawić tylko na ostatnia warstwę, wierzch lazanii.

Lazanię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 45 minut.

Po upieczeniu radzę odczekać ok 30minut aby płaty makaronowe dobrze "wciągnęły" soki i aby lazania dobrze się kroiła.

Powyższy przepis jest oparty na przepisie Marthy Stewart.
Lazania jest bardzo łatwa do przyrządzenia a lepszej jeszcze nie jadłam :-)
Z tych składników wychodzą 4 potężne porcje lub 6 mniejszych.


Kategorie: zapiekankiwegetariańskiewłoska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Bitki - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczywo czosnkowe

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Bitki