zdjecia rodzinne

Ciasto marchewkowe z bananem


Składniki:

3 marchewki (łącznie ok 300 g)
1 bardzo dojrzały banan
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 niepełna szklanka cukru (może byc pół jeśli ktoś nie lubi bardzo slodkich ciast)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wiórków kokosowych
tłuszcz do posmarowania blaszki i bułka tarta do jej obsypania (ja polecam również wiórki kokosowe)

Wykonanie:

Przygotuj okrągłą foremkę. Wysmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą lub wiórkami kokosowymi.

Obierz i zetrzyj marchewki na drobych oczkach tarki.

Obierz i rozgnieć widelcem banana. Jesli banan nie daje się rozgnieść widelcem to można użyć blendera.

Wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon.

Utrzyj mikserem jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj makę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.

Delikatnie dodaj olej, marchewki, banana i wiórki kokosowe. Wymieszaj i wlej ciasto do przygotowanej foremki.

Ciasto należy piec ok 40-50 minut w temperaturze 175 stopni C.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Mariola43 , 2009-10-25
Zrobiłam na urodziny do pracy i wszystkim koleżankom bardzo smakowało.
Gość , 2009-10-18
Mi też takie wyszło jak na zdjęciach i było bardzo dobre.
zuzanna , 2009-10-02
Pyszne ciasto. Ciekawy pomysł z tym bananem.
Polecam!