Ciasto marchewkowe z bananem
Składniki:
3 marchewki (łącznie ok 300 g)1 bardzo dojrzały banan
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 niepełna szklanka cukru (może byc pół jeśli ktoś nie lubi bardzo slodkich ciast)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wiórków kokosowych
tłuszcz do posmarowania blaszki i bułka tarta do jej obsypania (ja polecam również wiórki kokosowe)
Wykonanie:
Przygotuj okrągłą foremkę. Wysmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą lub wiórkami kokosowymi.Obierz i zetrzyj marchewki na drobych oczkach tarki.
Obierz i rozgnieć widelcem banana. Jesli banan nie daje się rozgnieść widelcem to można użyć blendera.
Wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon.
Utrzyj mikserem jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj makę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.
Delikatnie dodaj olej, marchewki, banana i wiórki kokosowe. Wymieszaj i wlej ciasto do przygotowanej foremki.
Ciasto należy piec ok 40-50 minut w temperaturze 175 stopni C.
Kategorie: ciasta, Boże Narodzenie,