zdjecia rodzinne

Tiramisu


Składniki:

2 serki mascarpone 250 g
5-6 żółtek
5-6 łyżek drobnego cukru
5 łyżek amaretto (lub whisky)
1,5 szklanki mocnej kawy
paczka podłużnych biszkoptów
kakao
gorzka czekolada

Wykonanie:

MASA: Żółtka razem z cukrem ucieramy mikserem przez ok. 10 min. aż zrobi się prawie biały, puszysty kogel mogel. Dodajemy 2 serki mascarpone i całość miksujemy jeszcze ok. 2 minut.
Do ostudzonej kawy wlewamy alkohol. (Amaretto jest bardzo aromatyczne-migdałowe).
Biszkopty zamaczamy pojedynczo w kawie z alkoholem na 2-3 sekundy. Nadmiaru płynu pozbywamy się lekko potrząsając biszkoptem i układamy je w formie obok siebie. Tak przygotowaną warstwę polewamy częścią masy. Układamy drugą warstwę z namoczonych biszkoptów i polewamy masą. Czynność powtórzyć, w zależnośći od ilości biszkoptów. Kończymy zawsze warstwą masy serowej.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 4-6 godzin (a najlepiej na całą noc....jak ktoś potrafi wytrzymać)
Przed podaniem posypujemy całość kakao i startą czekoladą. Najlepiej smakuje z kieliszkiem amaretto :)

Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2011-11-05
Ja tez jajka zastąpiłam śmietanką. Wyszło OK!!!
Gość , 2011-11-05
PYSZNE, PYSZNE I NIETRUDNE DO WYKONANIA. DZIEKUJĘ ZA WSPANIAŁY PRZEPIS
Gość , 2011-11-04
Ale smaka mi zrobiles ... :-p
Chyba skusze sie na tiramisu w weekend ale dodam troche wiecej amaretto. 5 lyzek wydaje sie za malo.
Gość , 2011-05-18
Ale pychotka i łatwo się przygotowuje. Dzięki za wspaniały przepis.
Mika , 2011-05-10
Mniam .. aż mi ślinka poleciała na klawiaturę ;-)
Gość , 2010-11-04
Pyszności. Nie jestem fanką surowych jajek więc zastąpiłam je 250g śmietany kremówki i też wyszło dobre. Praktycznie nie widać różnicy.
Herubinek , 2010-10-24
Tiramisu Numer 1 na mojej liście ulubionych deserów :-)
Gość , 2010-10-16
Przepyszne! Sama o maly wlos nie wylizalam foremki ;-)))))))))))))))))))))))))))
adolansky , 2010-08-31
DOBRA WIADOMOŚĆ DLA WSZYSTKICH!!!! TEN DESER NIE ZAWIERA KALORII ;)
Gość , 2010-08-30
A ja zrobiłam na zakończenie urlopu.WSPANIAŁE! Nawet nie liczyłam kalorii,żeby nie psuć sobie przyjemności.WARTO!!!!!!!!!!
Gość , 2010-08-28
Kusi, kusi ....


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci