www.zapetytem.pl

Tiramisu


adolansky2010-08-27 Komentarze (11) 15-30 min    bardzo łatwy     Porcji: 0

Składniki:

2 serki mascarpone 250 g
5-6 żółtek
5-6 łyżek drobnego cukru
5 łyżek amaretto (lub whisky)
1,5 szklanki mocnej kawy
paczka podłużnych biszkoptów
kakao
gorzka czekolada

Wykonanie:

MASA: Żółtka razem z cukrem ucieramy mikserem przez ok. 10 min. aż zrobi się prawie biały, puszysty kogel mogel. Dodajemy 2 serki mascarpone i całość miksujemy jeszcze ok. 2 minut.
Do ostudzonej kawy wlewamy alkohol. (Amaretto jest bardzo aromatyczne-migdałowe).
Biszkopty zamaczamy pojedynczo w kawie z alkoholem na 2-3 sekundy. Nadmiaru płynu pozbywamy się lekko potrząsając biszkoptem i układamy je w formie obok siebie. Tak przygotowaną warstwę polewamy częścią masy. Układamy drugą warstwę z namoczonych biszkoptów i polewamy masą. Czynność powtórzyć, w zależnośći od ilości biszkoptów. Kończymy zawsze warstwą masy serowej.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 4-6 godzin (a najlepiej na całą noc....jak ktoś potrafi wytrzymać)
Przed podaniem posypujemy całość kakao i startą czekoladą. Najlepiej smakuje z kieliszkiem amaretto :)

Kategorie: desery

Tiramisu Tiramisu Tiramisu Tiramisu
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=640