zdjecia rodzinne

Śledziowa sałatka kaszubska


Składniki:

- 250g filetów śledziowych matjas,
- 5 średnich ugotowanych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie kiszone ogórki,
- 100g rodzynek,
- 1 mały pęczek koperku,
- 250ml kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.

Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.

Kategorie: rybyprzekąskisałatki i surówkipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-09-10
Sałatka wygląda wspaniale. A mozna prosić o przepis na chleb kaszubski?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Bitki

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa