zdjecia rodzinne

Śledziowa sałatka kaszubska


Składniki:

- 250g filetów śledziowych matjas,
- 5 średnich ugotowanych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie kiszone ogórki,
- 100g rodzynek,
- 1 mały pęczek koperku,
- 250ml kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.

Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.

Kategorie: rybyprzekąskisałatki i surówkipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-09-10
Sałatka wygląda wspaniale. A mozna prosić o przepis na chleb kaszubski?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta z grochem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Bitki - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Kapusta z grochem

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy

Kotlety schabowe z cebulką

Chleb na drożdżach

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Bitki

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)