Śledziowa sałatka kaszubska
Składniki:
- 250g filetów śledziowych matjas,- 5 średnich ugotowanych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie kiszone ogórki,
- 100g rodzynek,
- 1 mały pęczek koperku,
- 250ml kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.
Kategorie: ryby, przekąski, sałatki i surówki, polska,