zdjecia rodzinne

Chłodnik litewski pro-zdrowotny


Składniki:

- duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
- 2 ogórki,
- 1 pęczek posiekanego koperku,
- 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr kefiru,
- 200 ml śmietany,
- 1 pęczek rzodkiewki

Wykonanie:

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Kategorie: zupypolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Bitki - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety mielone z kaszą

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Bitki