zdjecia rodzinne

Chłodnik litewski pro-zdrowotny


Składniki:

- duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
- 2 ogórki,
- 1 pęczek posiekanego koperku,
- 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr kefiru,
- 200 ml śmietany,
- 1 pęczek rzodkiewki

Wykonanie:

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Kategorie: zupypolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Kapusta z grochem - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Kapusta z grochem

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Pasztet z indyka