zdjecia rodzinne

Chłodnik litewski pro-zdrowotny


Składniki:

- duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
- 2 ogórki,
- 1 pęczek posiekanego koperku,
- 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr kefiru,
- 200 ml śmietany,
- 1 pęczek rzodkiewki

Wykonanie:

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Kategorie: zupypolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Lazania z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Biała kiełbasa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Lazania z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Fasolka po bretońsku

Śledzie w oleju