zdjecia rodzinne

Zupa jesienna z boczkiem


Składniki:

4 marchwie,
2 pietruszki,
3 pory,
2 cebule,
2 ziemniaki,
15dag wędzonego boczku,
1 łyżka masła(lub 3 łyżki oleju),
2 listki laurowe,
litr bulionu z kostki,
duża szczypta tymianku,
pęczek natki,

Wykonanie:

Marchewkę, pory i pietruszkę starannie obrać, umyć
i pokroić w kostki. Warzywa dusić w maśle(lub oleju)
przez 15 minut.
Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz
i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż
warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem
gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe
kawałki ziemniaki.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać
do zupy. Natkę umyć i drobno posiekać.
Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać
posiekaną natką.


Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kurczak z ryżem

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami