zdjecia rodzinne

Zupa jesienna z boczkiem


Składniki:

4 marchwie,
2 pietruszki,
3 pory,
2 cebule,
2 ziemniaki,
15dag wędzonego boczku,
1 łyżka masła(lub 3 łyżki oleju),
2 listki laurowe,
litr bulionu z kostki,
duża szczypta tymianku,
pęczek natki,

Wykonanie:

Marchewkę, pory i pietruszkę starannie obrać, umyć
i pokroić w kostki. Warzywa dusić w maśle(lub oleju)
przez 15 minut.
Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz
i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż
warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem
gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe
kawałki ziemniaki.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać
do zupy. Natkę umyć i drobno posiekać.
Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać
posiekaną natką.


Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Biała kiełbasa

Kotlety schabowe z cebulką