zdjecia rodzinne

Zupa jesienna z boczkiem


Składniki:

4 marchwie,
2 pietruszki,
3 pory,
2 cebule,
2 ziemniaki,
15dag wędzonego boczku,
1 łyżka masła(lub 3 łyżki oleju),
2 listki laurowe,
litr bulionu z kostki,
duża szczypta tymianku,
pęczek natki,

Wykonanie:

Marchewkę, pory i pietruszkę starannie obrać, umyć
i pokroić w kostki. Warzywa dusić w maśle(lub oleju)
przez 15 minut.
Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz
i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż
warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem
gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe
kawałki ziemniaki.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać
do zupy. Natkę umyć i drobno posiekać.
Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać
posiekaną natką.


Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety mielone z kaszą

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej