Sos włoski do filetu z kurczaka (lub ryby).
Składniki:
20dag pomidorów,pęczek włoszczyzny,
3 łyżki oleju lub oliwy,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 listek laurowy,
po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu,
sól,
pieprz,
cukier,
20 g. świeżego imbiru
2 płaty filetów z kurczaka (lub ryby),
1 jajko,
4 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
40 g. tłuszczu do smażenia.
Wykonanie:
Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić wkostkę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i również pokroić
w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony
ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i
przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią
aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir
delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu.
Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w
mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym
tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 min).
Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru. Polać nim filety.
Kategorie: dla dzieci, sosy i pasty,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
NnimzfADbX , 2018-12-20
Vr5uiV in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on.
Vr5uiV in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on.