zdjecia rodzinne

Sos włoski do filetu z kurczaka (lub ryby).


Składniki:

20dag pomidorów,
pęczek włoszczyzny,
3 łyżki oleju lub oliwy,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 listek laurowy,
po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu,
sól,
pieprz,
cukier,
20 g. świeżego imbiru
2 płaty filetów z kurczaka (lub ryby),
1 jajko,
4 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
40 g. tłuszczu do smażenia.

Wykonanie:

Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w
kostkę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i również pokroić
w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony
ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i
przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią
aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir
delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu.

Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w
mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym
tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 min).

Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru. Polać nim filety.



Kategorie: dla dziecisosy i pasty

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowa z mięsem

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Chleb na drożdżach