zdjecia rodzinne

Sos włoski do filetu z kurczaka (lub ryby).


Składniki:

20dag pomidorów,
pęczek włoszczyzny,
3 łyżki oleju lub oliwy,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 listek laurowy,
po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu,
sól,
pieprz,
cukier,
20 g. świeżego imbiru
2 płaty filetów z kurczaka (lub ryby),
1 jajko,
4 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
40 g. tłuszczu do smażenia.

Wykonanie:

Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w
kostkę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i również pokroić
w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony
ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i
przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią
aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir
delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu.

Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w
mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym
tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 min).

Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru. Polać nim filety.



Kategorie: dla dziecisosy i pasty

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)