zdjecia rodzinne

Zupa krem kalafiorowy (jesienny).


Składniki:

1/2 kalafiora,
mały pęczek włoszczyzny,
1 3/4 l wody,
1/4 l mleka,
2 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól,
1-2 żółtka,
1 łyżka siekanego koperku.

Wykonanie:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą,
dodać tłuszcz, osolić, ugotować pół miękko. Kalafior obrać
z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
Do wywaru włożyć kalafior, ugotować do
miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego
mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z
mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Zmiksować na krem. Podawać z
grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę
zasmażką lub śmietaną.


Kategorie: zupywegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku