zdjecia rodzinne

Zupa krem kalafiorowy (jesienny).


Składniki:

1/2 kalafiora,
mały pęczek włoszczyzny,
1 3/4 l wody,
1/4 l mleka,
2 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól,
1-2 żółtka,
1 łyżka siekanego koperku.

Wykonanie:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą,
dodać tłuszcz, osolić, ugotować pół miękko. Kalafior obrać
z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
Do wywaru włożyć kalafior, ugotować do
miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego
mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z
mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Zmiksować na krem. Podawać z
grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę
zasmażką lub śmietaną.


Kategorie: zupywegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Zapiekanka śródziemnomorska

Lazania z mięsem