zdjecia rodzinne

Leczo do słoików i na obiad


Składniki:

Papryka czerwona (4-5 sztuk)
Pomidory (3 duże) + przecier pomidorowy
Cukinia (5 małych sztuk)
Cebula (2 sztuki)
Marchew (2 sztuki)

Przyprawy:
czosnek
pieprz i sól
ostra papryka (albo sos tabasco)

Wędzona kiełbasa wg uznania (ja dodaję ok 0,3-0,4 kg pikantnej chorizo)

Wykonanie:

Paprykę kroimy w paski, marchew i cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na patelnię wlewamy olej i na tym oleju dusimy. Kiedy marchew, papryka i cebula zmiękną nieco, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i dalej dusimy, aż do momentu, jak cukinia puści wodę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory i przyprawiamy przyprawami. Dalej podsmażamy, ale już bez przykrycia, żeby nieco wody wyparowało.

Nakładamy do słoików i pasteryzujemy od momentu zawrzenia przez 15 minut. Smacznego Dodam jeszcze, że marchewki i cebuli daje się naprawdę symbolicznie. Ja najwięcej daję papryki, pomidorów i cukinii.

To przepis do słoików, a bezpośrednio do spożycia jest tak samo, tylko od razu z patelni na talerz i SMACZNEGO. Ja już na talerzu dodaję podsmażane pieczarki i ewentualnie podsmażaną kiełbaskę. Można zajadać z ryżem, makaronem lub chlebkiem.

Z powyższych składników wychodzi obiad dla 6 bardzo głodnych osób (wliczając dokładki:-)

Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-11-07
Moja rodzina uwielbia leczo. Teraz wiem,że jesienią mozna przygotować leczo na zimę. Dzięki za przepis. Nie wiedziałam o tym.
Herubinek , 2010-11-04
Uwielbiam zieloną pietruszkę więc następnym razem skorzystam z porady :-) Dziękuję.
Gość , 2010-10-29
Ja kroję po 2 papryki czerwone i żółte ,a zamiast przecieru używam kilku łyżek ketchupu.
Na talerzu posypuję dodatkowo posiekaną natka pietruszki. Radzę wypóbować taką zmianę. Polecam!