zdjecia rodzinne

Leczo do słoików i na obiad


Składniki:

Papryka czerwona (4-5 sztuk)
Pomidory (3 duże) + przecier pomidorowy
Cukinia (5 małych sztuk)
Cebula (2 sztuki)
Marchew (2 sztuki)

Przyprawy:
czosnek
pieprz i sól
ostra papryka (albo sos tabasco)

Wędzona kiełbasa wg uznania (ja dodaję ok 0,3-0,4 kg pikantnej chorizo)

Wykonanie:

Paprykę kroimy w paski, marchew i cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na patelnię wlewamy olej i na tym oleju dusimy. Kiedy marchew, papryka i cebula zmiękną nieco, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i dalej dusimy, aż do momentu, jak cukinia puści wodę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory i przyprawiamy przyprawami. Dalej podsmażamy, ale już bez przykrycia, żeby nieco wody wyparowało.

Nakładamy do słoików i pasteryzujemy od momentu zawrzenia przez 15 minut. Smacznego Dodam jeszcze, że marchewki i cebuli daje się naprawdę symbolicznie. Ja najwięcej daję papryki, pomidorów i cukinii.

To przepis do słoików, a bezpośrednio do spożycia jest tak samo, tylko od razu z patelni na talerz i SMACZNEGO. Ja już na talerzu dodaję podsmażane pieczarki i ewentualnie podsmażaną kiełbaskę. Można zajadać z ryżem, makaronem lub chlebkiem.

Z powyższych składników wychodzi obiad dla 6 bardzo głodnych osób (wliczając dokładki:-)

Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-11-07
Moja rodzina uwielbia leczo. Teraz wiem,że jesienią mozna przygotować leczo na zimę. Dzięki za przepis. Nie wiedziałam o tym.
Herubinek , 2010-11-04
Uwielbiam zieloną pietruszkę więc następnym razem skorzystam z porady :-) Dziękuję.
Gość , 2010-10-29
Ja kroję po 2 papryki czerwone i żółte ,a zamiast przecieru używam kilku łyżek ketchupu.
Na talerzu posypuję dodatkowo posiekaną natka pietruszki. Radzę wypóbować taką zmianę. Polecam!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach