zdjecia rodzinne

Ciasto amerykańskie Uli


Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru (1/2 też by starczyło)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
3/4 szklanki oleju
5 jabłek

Dodatki (jeśli ktoś lubi i nie jest uczulony):
orzechy włoskie, migdały, rodzynki.

Wykonanie:

Przygotować foremkę (wysmarować tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi/bułką tartą/kaszą manną). Ja piekę w tortownicy.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Jajka ubić z cukrem. Dodać wszystkie suche składniki czyli: przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Następnie wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać (ciągle mikserem).

Do ciasta dodajemy jabłka (i sparzone bakalie) i mieszamy łyżką tak aby jabłka się nie pogniotły.

Ciasto wyłożyć do foremki i piec w temp. 180 stopnie przez ok godzinę. Czas pieczenia zależy od piekarnika i rodzaju jabłek. Po 45 minutach można już sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre (patyczek będzie suchy).

Ciasto występuje także pod nazwą "salceson".


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Jola , 2010-11-16
Takie salcesony to ja lubie


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Biała kiełbasa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami

Kluski ziemniaczane

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe