Ciasto amerykańskie Uli
Składniki:
4 jajka3/4 szklanki cukru (1/2 też by starczyło)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
3/4 szklanki oleju
5 jabłek
Dodatki (jeśli ktoś lubi i nie jest uczulony):
orzechy włoskie, migdały, rodzynki.
Wykonanie:
Przygotować foremkę (wysmarować tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi/bułką tartą/kaszą manną). Ja piekę w tortownicy.Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ubić z cukrem. Dodać wszystkie suche składniki czyli: przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Następnie wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać (ciągle mikserem).
Do ciasta dodajemy jabłka (i sparzone bakalie) i mieszamy łyżką tak aby jabłka się nie pogniotły.
Ciasto wyłożyć do foremki i piec w temp. 180 stopnie przez ok godzinę. Czas pieczenia zależy od piekarnika i rodzaju jabłek. Po 45 minutach można już sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre (patyczek będzie suchy).
Ciasto występuje także pod nazwą "salceson".
Kategorie: ciasta,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
Jola , 2010-11-16
Takie salcesony to ja lubie
Takie salcesony to ja lubie