zdjecia rodzinne

Ciasto amerykańskie Uli


Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru (1/2 też by starczyło)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
3/4 szklanki oleju
5 jabłek

Dodatki (jeśli ktoś lubi i nie jest uczulony):
orzechy włoskie, migdały, rodzynki.

Wykonanie:

Przygotować foremkę (wysmarować tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi/bułką tartą/kaszą manną). Ja piekę w tortownicy.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Jajka ubić z cukrem. Dodać wszystkie suche składniki czyli: przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Następnie wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać (ciągle mikserem).

Do ciasta dodajemy jabłka (i sparzone bakalie) i mieszamy łyżką tak aby jabłka się nie pogniotły.

Ciasto wyłożyć do foremki i piec w temp. 180 stopnie przez ok godzinę. Czas pieczenia zależy od piekarnika i rodzaju jabłek. Po 45 minutach można już sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre (patyczek będzie suchy).

Ciasto występuje także pod nazwą "salceson".


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Jola , 2010-11-16
Takie salcesony to ja lubie


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Chleb na drożdżach

Bitki

Fasolka po bretońsku

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)