zdjecia rodzinne

Kruche ciasto z jabłkami


Składniki:

Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-3\4 szklanki cukru pudru
-kostka margaryny
-1 łyżka proszku do pieczenia
-cukier waniliowy (niekoniecznie)
-2 jajka
-3-4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
-jabłka
-cynamon
-cukier
-bułka tarta do podsypania pod jabłka
-cukier puder do posypania gotowego ciasta
-tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

Suche składniki posiekać na drobno z margaryną, a następnie dodać jajka
i śmietanę, zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. W tym
czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki lub ósemki i wymieszać z
cynamonem i cukrem. Ilość cukru i cynamonu według smaku:) Można jabłka
także zetrzeć na tarce i dopiero wymieszać. Jednak ciasto lepiej się
prezentuje z większymi kawałkami owoców.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Blachę
wysmarować tłuszczem, jedną połowę ciasta rozprowadzić na blasze,
posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Następnie przykryć jabłka drugą
połową ciasta i upiec w temp. 220 stopni. Piec do momentu, aż ciasto
się zarumieni i uzyska lekko brązowy kolor. Gdy jest jeszcze ciepłe,
posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)




Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Bitki - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Bitki

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą