zdjecia rodzinne

Trata drożdżowa z warzywami


Składniki:


25 dag maki,
2 dag drożdży,
6 łyżek oliwy,
10 dag gotowanej szynki,
10 dag żółtego sera,
10 dag twarogu,
3/4 szklanki mleka,
2 jajka,
1 cukinia,
2 pomidory,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smarowania formy
szczypiorek.

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z pół łyżeczki soli. Wkruszyć drożdże, wlać ¾ szklanki letniego mleka , 2 łyżki oliwy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Szynkę pokroić w niewielką kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski włożyć twarożek, wbić jajka, dodać nieco soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Dodać szynkę, żółty ser i razem wymieszać. Cukinie umyć, pokroić w 0,5 cm plastry i zarumienić na rozgrzanym oleju. Ciasto wyrobić chwilę, rozwałkować na placek i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Wyłożyć na wierzch masę serowo – szynkową, na wierzchu masy położyć przesmażone cukinie, oraz pokrojone pomidory (bez skórki). Piec 35 – 40 minut w temp. 180 st.C. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.



Kategorie: zapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Zapiekanka śródziemnomorska

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Pieczywo czosnkowe