zdjecia rodzinne

Trata drożdżowa z warzywami


Składniki:


25 dag maki,
2 dag drożdży,
6 łyżek oliwy,
10 dag gotowanej szynki,
10 dag żółtego sera,
10 dag twarogu,
3/4 szklanki mleka,
2 jajka,
1 cukinia,
2 pomidory,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smarowania formy
szczypiorek.

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z pół łyżeczki soli. Wkruszyć drożdże, wlać ¾ szklanki letniego mleka , 2 łyżki oliwy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Szynkę pokroić w niewielką kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski włożyć twarożek, wbić jajka, dodać nieco soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Dodać szynkę, żółty ser i razem wymieszać. Cukinie umyć, pokroić w 0,5 cm plastry i zarumienić na rozgrzanym oleju. Ciasto wyrobić chwilę, rozwałkować na placek i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Wyłożyć na wierzch masę serowo – szynkową, na wierzchu masy położyć przesmażone cukinie, oraz pokrojone pomidory (bez skórki). Piec 35 – 40 minut w temp. 180 st.C. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.



Kategorie: zapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Pasztet z indyka

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane