zdjecia rodzinne

Pasta z fasoli


Składniki:

1 szklanka (suchej) fasoli
1 duża cebula
masło lub oliwa do smażenia cebuli
2 ząbki czosnku
majeranek lub oregano
sól, pieprz
ewentualnie gotowa przyprawa do dań z fasoli

Wykonanie:

Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na kilka godzin (ja zwykle zostawiam ją na całą noc).
Namoczoną fasolę zalać niewielką ilością wrzątku (tak aby tylko przykrywał fasolę), dodać zmiażdżony czosnek i sól. Ugotować do miękkości. Ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i usmażyć (uwaga aby nie przypalić bo będzie gorzka!).

Wymieszać fasolę z cebulą, dodać zioła i zmiksować. Najlepiej aby fasola była jeszcze ciepła to łatwiej będzie się miksować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem ziołami lub gotową przyprawą do dań z fasoli.

Serdecznie polecam pastę jako odmianę czegoś do kanapek. Mi najbardziej smakuje z podpiekanym/tostowanym chlebem i pomidorami. Sama się szczerze zdziwiłam że jest aż tak smaczna :-) Świetnie się przechowuje w lodówce nawet kilka dni.

Kategorie: wegetariańskieprzekąskisosy i pasty

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Lazania z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Lazania z mięsem

Śledzie w oleju

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowa z mięsem