zdjecia rodzinne

Pasta z fasoli


Składniki:

1 szklanka (suchej) fasoli
1 duża cebula
masło lub oliwa do smażenia cebuli
2 ząbki czosnku
majeranek lub oregano
sól, pieprz
ewentualnie gotowa przyprawa do dań z fasoli

Wykonanie:

Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na kilka godzin (ja zwykle zostawiam ją na całą noc).
Namoczoną fasolę zalać niewielką ilością wrzątku (tak aby tylko przykrywał fasolę), dodać zmiażdżony czosnek i sól. Ugotować do miękkości. Ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i usmażyć (uwaga aby nie przypalić bo będzie gorzka!).

Wymieszać fasolę z cebulą, dodać zioła i zmiksować. Najlepiej aby fasola była jeszcze ciepła to łatwiej będzie się miksować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem ziołami lub gotową przyprawą do dań z fasoli.

Serdecznie polecam pastę jako odmianę czegoś do kanapek. Mi najbardziej smakuje z podpiekanym/tostowanym chlebem i pomidorami. Sama się szczerze zdziwiłam że jest aż tak smaczna :-) Świetnie się przechowuje w lodówce nawet kilka dni.

Kategorie: wegetariańskieprzekąskisosy i pasty

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem