zdjecia rodzinne

Brownie z kawałkami czekolady i orzechami włoskimi


Składniki:

Składniki na dużą blachę - wyjdzie ok 20 porcji więc proszę nie przejmować się ilością masła i czekolady :-)

350g masła
2 szklanki cukru
1,5 szklanki kakao dobrej jakości
0,5 łyżeczki soli
6 jajek
1,25 szklanki mąki
200g białej czekolady
200g gorzkiej czekolady
300g obranych orzechów włoskich

Polewa:
300ml śmietany kremówki
100ml mleka
1 łyżeczka mielonego imbiru
400g ciemnej (najlepiej gorzkiej) czekolady
0,5 szklanki cukru

Orzechy do ozoby

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp 175st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę. Dodać kakao i sól.
Następnie dodawać po jednym jajku i na samym końcu przesianą mąkę.
Czekoladę i orzechy pokroić na wyczuwalne:-) kawałki i dodać do ciasta.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę i hop do piekarnika.

Ciasto powinno się piec ok 15-25 minut. Ciasto po upieczeniu będzie w środku kleiste więc jeśli ktoś lubi sprawdzać patyczkiem to niech się nie stresuje że patyczek będzie brudny.
Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia.

Polewa
Zagotować śmietankę z mlekiem, cukrem i imbirem. Zdjąć garnek z gazu i dodać pokrojoną czekoladę i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści.
Wylać polewę na przestudzone ciasto i ponownie odstawić do ostygnięcia (jak już nie będzie gorące to wstawić ciasto do lodówki). Na wierzchu poukładać połówki włoskich orzechów.

Ciasto pokroić na kwadraty i podawać z bitą (niesłodzoną) śmietaną.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


szogunek , 2010-11-24
hmmm, aż ślinka cieknie :)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe