zdjecia rodzinne

Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i grzybami


Składniki:

6 filetów śledziowych
½ kg ziemniaków
2 dag suszonych grzybów
100 ml słodkiej śmietanki 18%
100 ml kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

Wykonanie:

Matjasy wymoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć i pokroić w paski.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzić (wywar zostawić) i pokroić w paski. Matjasy, cebulę i grzyby wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie ułożyć w nim na przemian warstwy ziemniaków, śledzi, grzybów i cebuli. Obie śmietany wymieszać z jajkiem, dodając wywar grzybowy. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem śmietanowym zalać zapiekankę.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić przygotowaną potrawę i zapiekać ok. 45 minut, aż do zrumienienia.

Smacznego!

Kategorie: rybyzapiekankipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Lazania z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem