zdjecia rodzinne

Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i grzybami


Składniki:

6 filetów śledziowych
½ kg ziemniaków
2 dag suszonych grzybów
100 ml słodkiej śmietanki 18%
100 ml kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

Wykonanie:

Matjasy wymoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć i pokroić w paski.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzić (wywar zostawić) i pokroić w paski. Matjasy, cebulę i grzyby wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie ułożyć w nim na przemian warstwy ziemniaków, śledzi, grzybów i cebuli. Obie śmietany wymieszać z jajkiem, dodając wywar grzybowy. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem śmietanowym zalać zapiekankę.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić przygotowaną potrawę i zapiekać ok. 45 minut, aż do zrumienienia.

Smacznego!

Kategorie: rybyzapiekankipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka

Kotlety mielone z kaszą

Śledzie w oleju

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kluski ziemniaczane

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa