zdjecia rodzinne

Grzyby z ziemniakami (inaczej)


Składniki:

1szklanka suszonych grzybów,
2 cebule,
3 łyzki oliwy
3/4 kg ziemniaków,
3 szklanki mąki,
1 jajko,
1 pęczek natki pietruszki (lub koperku),
kilka łyżek bułki tartej,
olej do smażenia,
sól pieprz do smaku.

Wykonanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie Gotujemy ok. 30 min, a następnie grzyby odcedzamy, drobno siekamy. Cebule drobno kroimy w kostke i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do grzybów, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Ugotowane w słonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub dobrze rozgniatamy). Dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną zieleninę i wyrabjamy na jednolita masę.
Nabieramy łyżką porcję masy ziemniaczanej, kładziemy na środek grzybowy farsz i formujemy kształt kotlecika mielonego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ( z obu stron).
Można również uformowane kotleciki grzybowe posmarować olejem (zamiast obtaczać w bułce) i zapiec w piekarniku (30 min. w temp. 160 st.)

Kategorie: zapiekankiwegetariańskieprzekąskidla dzieciBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis Bitki - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka

Bitki

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku