zdjecia rodzinne

Grzyby z ziemniakami (inaczej)


Składniki:

1szklanka suszonych grzybów,
2 cebule,
3 łyzki oliwy
3/4 kg ziemniaków,
3 szklanki mąki,
1 jajko,
1 pęczek natki pietruszki (lub koperku),
kilka łyżek bułki tartej,
olej do smażenia,
sól pieprz do smaku.

Wykonanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie Gotujemy ok. 30 min, a następnie grzyby odcedzamy, drobno siekamy. Cebule drobno kroimy w kostke i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do grzybów, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Ugotowane w słonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub dobrze rozgniatamy). Dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną zieleninę i wyrabjamy na jednolita masę.
Nabieramy łyżką porcję masy ziemniaczanej, kładziemy na środek grzybowy farsz i formujemy kształt kotlecika mielonego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ( z obu stron).
Można również uformowane kotleciki grzybowe posmarować olejem (zamiast obtaczać w bułce) i zapiec w piekarniku (30 min. w temp. 160 st.)

Kategorie: zapiekankiwegetariańskieprzekąskidla dzieciBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Lazania z mięsem

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory