zdjecia rodzinne

POMARAŃCZOWIEC


Składniki:

Ciasto:
3 i 0,5 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 3 pomarańczy
Krem:
sok z 3 pomarańczy
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do mąki dodać miękką margarynę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z 3 pomarańczy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części i upiec osobno. Każdą część ułożyć na formie o wymiarach 25 na 36cm.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 180 stopni. Do 0,5 litra wody wsypać cukier i razem zagotować. Z trzech pomarańczy wycisnąć sok i zmiksować z nim żółtka, kisiel w proszku i mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do gotującej się wody z cukrem. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masą połączyć ostudzone placki. Na wierzch można polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
wiecej na http://mojakuchnia-gugu.blogspot.com/

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Pieczywo czosnkowe

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku