zdjecia rodzinne

Szynka


Składniki:

1 szynka (ok. 1,5 kg),
2-3 liście laurowe,
5 ziarenek pieprzu,
3-4 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki peklosoli (sól z saletrą).

Wykonanie:

Szynkę umyć i przekroić na pół. Przygotować zalewę -
do 2 litrów wody dodać liście laurowe, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku ), peklosól.
Wszystko chwilę zagotować. Do wystudzonej zalewy włożyć przygotowane mięso. Powinno być zakryte zalewą. Peklować w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni. Następnie mięso przełożyć do naczynia z czystą wodą na około 2-3 godziny. Wodę zmienić 3 razy (w trakcie owych 2-3 godzin). Po wyjęciu z zalewy szynkę włożyć do specjalnej siatki elastycznej (takiej jak na zdjęciu. Bez siatki szynkę też można wędzić, ale będzie miała nieciekawą konsystencję więc nie polecam.)
Następnie szyneczke powiesić do osuszenia. Wędzić przez około 7 godzin.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


qFXEPOCQLC , 2018-12-21
ZBKVIJ You made a number of cloudless points near. I did a explore on the topic and found most personnel will commend with your website.
kati , 2012-03-17
jak długo parzyć szynkę
po wędzeniu
Szynka , 2010-12-26
taką siatkę do domowego wyrobu szynki można kupić u niektórych rzeźników (tak samo jak np. jelita do białej kiełbasy). Jak zapytasz się u swojego najbliższego rzeźnika to nawet jeśli siatki nie ma to na pewno doradzi gdzie można kupić w twojej miejscowości.
Tomasz , 2010-12-25
Gdzie można kupić taką siatkę do szynki?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Lazania z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Bitki - przepis Kurczak z ryżem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta z grochem - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Lazania z mięsem

Kluski ziemniaczane

Pasta krewetkowa do pieczywa

Bitki

Kurczak z ryżem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta z grochem

Biała kiełbasa