zdjecia rodzinne

Szynka


Składniki:

1 szynka (ok. 1,5 kg),
2-3 liście laurowe,
5 ziarenek pieprzu,
3-4 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki peklosoli (sól z saletrą).

Wykonanie:

Szynkę umyć i przekroić na pół. Przygotować zalewę -
do 2 litrów wody dodać liście laurowe, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku ), peklosól.
Wszystko chwilę zagotować. Do wystudzonej zalewy włożyć przygotowane mięso. Powinno być zakryte zalewą. Peklować w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni. Następnie mięso przełożyć do naczynia z czystą wodą na około 2-3 godziny. Wodę zmienić 3 razy (w trakcie owych 2-3 godzin). Po wyjęciu z zalewy szynkę włożyć do specjalnej siatki elastycznej (takiej jak na zdjęciu. Bez siatki szynkę też można wędzić, ale będzie miała nieciekawą konsystencję więc nie polecam.)
Następnie szyneczke powiesić do osuszenia. Wędzić przez około 7 godzin.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


kati , 2012-03-17
jak długo parzyć szynkę
po wędzeniu
Szynka , 2010-12-26
taką siatkę do domowego wyrobu szynki można kupić u niektórych rzeźników (tak samo jak np. jelita do białej kiełbasy). Jak zapytasz się u swojego najbliższego rzeźnika to nawet jeśli siatki nie ma to na pewno doradzi gdzie można kupić w twojej miejscowości.
Tomasz , 2010-12-25
Gdzie można kupić taką siatkę do szynki?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Bitki - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką

Bitki

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku