zdjecia rodzinne

Szynka


Składniki:

1 szynka (ok. 1,5 kg),
2-3 liście laurowe,
5 ziarenek pieprzu,
3-4 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki peklosoli (sól z saletrą).

Wykonanie:

Szynkę umyć i przekroić na pół. Przygotować zalewę -
do 2 litrów wody dodać liście laurowe, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku ), peklosól.
Wszystko chwilę zagotować. Do wystudzonej zalewy włożyć przygotowane mięso. Powinno być zakryte zalewą. Peklować w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni. Następnie mięso przełożyć do naczynia z czystą wodą na około 2-3 godziny. Wodę zmienić 3 razy (w trakcie owych 2-3 godzin). Po wyjęciu z zalewy szynkę włożyć do specjalnej siatki elastycznej (takiej jak na zdjęciu. Bez siatki szynkę też można wędzić, ale będzie miała nieciekawą konsystencję więc nie polecam.)
Następnie szyneczke powiesić do osuszenia. Wędzić przez około 7 godzin.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


kati , 2012-03-17
jak długo parzyć szynkę
po wędzeniu
Szynka , 2010-12-26
taką siatkę do domowego wyrobu szynki można kupić u niektórych rzeźników (tak samo jak np. jelita do białej kiełbasy). Jak zapytasz się u swojego najbliższego rzeźnika to nawet jeśli siatki nie ma to na pewno doradzi gdzie można kupić w twojej miejscowości.
Tomasz , 2010-12-25
Gdzie można kupić taką siatkę do szynki?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Kurczak z ryżem

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Chleb na drożdżach