zdjecia rodzinne

Kutia


Składniki:

1 szklanka specjalnej pszenicy na kutię
ok 4-5 łyżek gotowej masy makowej
dowolne bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa itd
1-2 łyżki miodu

ewentualnie mandarynki do podania

Wykonanie:

Kutia jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli pieczemy makowiec to kutia robi się przy okazji :-) Gotową możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Pszenicę wypłukać na sitku, zalać czystą wodą (w proporcjach 1:2) i ugotować.
W trakcie należy ją zamieszać kilka razy i uważanie obserwować czy nie trzeba dolać wody. Do ugotowanej pszenicy dodajemy masę makową, sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i migdały i co tylko nam smakuje z półki z bakaliami i ewentualnie dosładzamy miodem.
Pszenica sama w sobie jest dość słodka, dodatkowo masa makowa jest już słodka, dlatego należy uważać z dosładzaniem.

Kutię można podawać na zimno lub ciepło. Nam najlepiej smakuje ciepła z kawałkami mandarynek (słodkich i bez pestek).

Kategorie: wegetariańskieBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2013-12-22
Kutia z tego przepisu bedzie u nas i w tym roku. Wesolych Swiat!
Gość , 2012-12-21
Uwielbiam kutie. Juz sie nie moge doczekac pierwszej gwiazdki ;-)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kotlety mielone z kaszą

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Smażony ser pleśniowy

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami