zdjecia rodzinne

Makaron domowy


Składniki:

50 dag mąki pszennej
4-5 żółtek + jedno całe jajo
szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka i całe jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli jest bardzo twarde należy dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Następnie kroić w szerokie pasy (około 4-5 cm) i "przecisnąć" przez maszynkę do makaronu.
Jeśli nie mamy maszynki do makaronu to każdy pasek podsypać mąką, ułożyć na sobie kilka warstw (jeden na drugim) i kroić w poprzek ostrym nożem. Zostawić na chwilę do przeschnięcia i gotować w osolonej wodzie.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta z grochem - przepis Śledzie w oleju - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy

Biała kiełbasa

Kapusta z grochem

Śledzie w oleju

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej