zdjecia rodzinne

Makaron domowy


Składniki:

50 dag mąki pszennej
4-5 żółtek + jedno całe jajo
szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka i całe jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli jest bardzo twarde należy dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Następnie kroić w szerokie pasy (około 4-5 cm) i "przecisnąć" przez maszynkę do makaronu.
Jeśli nie mamy maszynki do makaronu to każdy pasek podsypać mąką, ułożyć na sobie kilka warstw (jeden na drugim) i kroić w poprzek ostrym nożem. Zostawić na chwilę do przeschnięcia i gotować w osolonej wodzie.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowa z mięsem

Bitki

Chleb na drożdżach