zdjecia rodzinne

Makowiec dobry


Składniki:

½ kg mąki,
3 żółtka,
½ kostki masła lub palmy,
5 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
½ szklanki ciepłego mleka,
1 cukier waniliowy,
aromat waniliowy,
odrobina soli.


Puszka gotowej masy makowej

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: drożdże, 2 łyżki cukru i odrobina ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Do mąki wlać utarte żółtka z kilkoma łyżkami cukru, mleko podgrzać i rozpuścić w nim resztę cukru. Wlać do mąki. Dodać wyrośnięty rozczyn i wszystko razem dobrze wyrobić. Na końcu dodać roztopioną , letnia margarynę. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na prostokąt, smarować lekko roztrzepanym jajkiem i wyłożyć połowę masy makowej. Zwinąć w rulon i przełożyć do formy do pieczenia makowców. Zostawić chwilę do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 st. C przez 45 – 50 minut.

.



Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Lazania z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Bitki - przepis Biała kiełbasa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami

Lazania z mięsem

Śledzie w oleju

Pasta krewetkowa do pieczywa

Bitki

Biała kiełbasa

Kurczak z ryżem

Kapusta z grochem