zdjecia rodzinne

Makowiec dobry


Składniki:

½ kg mąki,
3 żółtka,
½ kostki masła lub palmy,
5 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
½ szklanki ciepłego mleka,
1 cukier waniliowy,
aromat waniliowy,
odrobina soli.


Puszka gotowej masy makowej

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: drożdże, 2 łyżki cukru i odrobina ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Do mąki wlać utarte żółtka z kilkoma łyżkami cukru, mleko podgrzać i rozpuścić w nim resztę cukru. Wlać do mąki. Dodać wyrośnięty rozczyn i wszystko razem dobrze wyrobić. Na końcu dodać roztopioną , letnia margarynę. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na prostokąt, smarować lekko roztrzepanym jajkiem i wyłożyć połowę masy makowej. Zwinąć w rulon i przełożyć do formy do pieczenia makowców. Zostawić chwilę do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 st. C przez 45 – 50 minut.

.



Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka