zdjecia rodzinne

Ciasto drożdżowe z marcepanową kruszonką


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mleka
25g drożdży
75g masła
0,25 szklanki cukru
2,5-3 szklanki mąki
szczypta soli

Na ciasto:
2 łyżki masła
200g owoców: maliny, czerwone i czarne porzeczki, jagody.
100g masy marcepanowej
1 łyżeczka cukru

Przepis na blaszkę 30 x 35 cm.
Czas: 10 min na przygotowanie, 90 min na wyrośnięcie i 20 min na pieczenie

Wykonanie:

W rondelku podgrzać mleko razem z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Mleko powinno być tylko ciepłe - nie może być gorące bo drożdże nie zadziałają.

Mąkę przesiać do miski i dodać mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Gotowe ciasto przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wysmarować rozpuszczonym masłem, wysypać owoce i pokruszyć masę marcepanową. Odstawić na 30 minut a następnie piec w temperaturze 200st C przez ok 20 minut.

Ciasto jest najlepsze tego samego dnia. Kwaśne owoce idealnie komponują się ze słodką masą marcepanową.

Kategorie: wegetariańskieciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Bitki - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku

Bitki

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)