zdjecia rodzinne

Ciasto drożdżowe z marcepanową kruszonką


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mleka
25g drożdży
75g masła
0,25 szklanki cukru
2,5-3 szklanki mąki
szczypta soli

Na ciasto:
2 łyżki masła
200g owoców: maliny, czerwone i czarne porzeczki, jagody.
100g masy marcepanowej
1 łyżeczka cukru

Przepis na blaszkę 30 x 35 cm.
Czas: 10 min na przygotowanie, 90 min na wyrośnięcie i 20 min na pieczenie

Wykonanie:

W rondelku podgrzać mleko razem z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Mleko powinno być tylko ciepłe - nie może być gorące bo drożdże nie zadziałają.

Mąkę przesiać do miski i dodać mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Gotowe ciasto przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wysmarować rozpuszczonym masłem, wysypać owoce i pokruszyć masę marcepanową. Odstawić na 30 minut a następnie piec w temperaturze 200st C przez ok 20 minut.

Ciasto jest najlepsze tego samego dnia. Kwaśne owoce idealnie komponują się ze słodką masą marcepanową.

Kategorie: wegetariańskieciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Śledzie w oleju

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku

Lazania z mięsem