zdjecia rodzinne

Muffinki marcepanowe


Składniki:

150g gorzkiej czekolady
1/2 kostki margayny twardej (125g)
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
100g masy marcepanowej
160g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
margaryna do posmarowania foremek
Składniki na polewę:
1/3 kostki margaryny
łyżka wody
czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru

Wykonanie:

Marcepan pokroić w kostkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną stopić w gorącej kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować. Do ciasta dodać pokrojony marcepan.
Do teflonowej formy na muffinki włozyć papierowe foremki. W środku posmarować tłuszczem. Napelnić przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez 25 minut. Zrobić polewę. Składniki roztopić w garnuszku i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu olblać polewą muffinki.

Kategorie: ciastadesery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Lazania z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Lazania z mięsem

Biała kiełbasa

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami

Fasolka po bretońsku

Kapusta z grochem