zdjecia rodzinne

Muffinki marcepanowe


Składniki:

150g gorzkiej czekolady
1/2 kostki margayny twardej (125g)
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
100g masy marcepanowej
160g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
margaryna do posmarowania foremek
Składniki na polewę:
1/3 kostki margaryny
łyżka wody
czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru

Wykonanie:

Marcepan pokroić w kostkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną stopić w gorącej kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować. Do ciasta dodać pokrojony marcepan.
Do teflonowej formy na muffinki włozyć papierowe foremki. W środku posmarować tłuszczem. Napelnić przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez 25 minut. Zrobić polewę. Składniki roztopić w garnuszku i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu olblać polewą muffinki.

Kategorie: ciastadesery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci